• Biologisch
  • Duurzaam
  • Milieuvriendelijk
  • Erkend streekproduct
  • Vers zilt bronwater
Home » Zeebanaan

Zeebanaan, een product van de toekomst. Eén van de sappigste zilte zeegroenten die we kennen. We ontdekken steeds meer wat voor fantastisch product het is en hoe we het verder kunnen verwerken. 

De kracht van zeebanaan

Zeebanaan dankt haar naam aan de prachtige vorm en de manier waarop het in de vorm van een banaan groeit. Oorspronkelijk komt zeebanaan uit Australië. Zeebanaan groeit in strengen op zandige zilte grond, en voelt zich dus als een vis in het water bij ons op Texel. De kleur kan verschillen, soms zijn de blaadjes groen, geel of rood. Het lijkt een beetje op een vetplantje.

Zeebanaan, een ware vitaminebom

1. Een enorme vitaminebom is. Zeebanaan zit vol goede voedingsstoffen
2. Vol zit met Omega 3 en 6
3. De perfecte zoutvervanger is 
4. Bevat vrijwel geen suiker

5. Vol met natuurlijke jodium

Zeebanaan of zeekraal?
Het wordt wel eens door elkaar gehaald. Het zijn allebei zilte zeegroentes en hebben wat weg van elkaar. Echter heeft zeebanaan ons hart gestolen. Niet alleen door de smaak, maar ook door de goede voedingsstoffen.

De smaak en bereiding van zeebanaan

Rauw zijn zeebanaan knapperig, sappig, een beetje kruidig en met een volle zee smaak. Je eet alleen de blaadjes en niet te stengels. Een heerlijke frisse snack tussendoor of om je mond te reinigen tussen bijvoorbeeld twee maaltijden. 

De bereiding van zeebanaan

Naast rauw, kun je zeebanaan prima verwerken in gerechten. Zo kun je ze roerbakken of wokken, koken, kort blancheren, in salades verwerken, als amuse.. eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. 

Voor onze smaakmakers (kruidenmolens) op tafel hebben wij een unieke droogmethode ontwikkeld. Namelijk op een zeer lage temperatuur, dit duurt langer, maar alle voedingsstoffen en spoorelementen blijven hierdoor in het product.

Onze producten zijn verkrijgbaar in twee verpakkingen: in kant-en-klare molentjes en in grote zakken voor grootschalig gebruik. 

Snufje Zilt

100% biologisch. 60% zeebanaan, 60% zeewier

Snufje zilt is een prachtige combinatie van twee mooie zilte producten: Zeebanaan en Zeewier. En smaakt Zilt en Zout. 

Echter bevat het vele goede eigenschappen in tegenstelling tot keukenzout.

Zowel zeebanaan als zeewier nemen het zout zelf op uit de het zilte bronwater en maakt het daarom tot een goede zoutvervanger. 

Gebruik daarom gerust Snufje Zilt op producten of gerechten waar je anders keukenzout voor zou gebruiken. Uit betrouwbare bron: Strooi het op een vers gekookt eitje! 

Zeewier Zout

100% biologisch. zeebanaan, lamsoor, zeevenkel en zeesla

De zilte kruidenzout variant met unieke eigen-gekweekte zeebanaan, lamsoor, zeevenkel en zeesla. Deze bijzondere mix van ingrediënten zorgt voor een unieke zilte smaak die overal heerlijk bij smaakt!

Voor vlees, salades, vis, pizza, saus of eigenlijk alle andere gerechten waar je anders zout voor zou gebruiken.

Recepten

Vongole à la champs-élysées

Poké Bowl met zalm, zeebanaan en wakame

Benodigdheden

  • 200 g zeebanaan
  • 2 dl room
  • 1 venkel
  • 2 dl pastis
  • 2 kg kokkels 
  • 2 kg vongole 
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
  • Eventueel spaghetti

Bereiding

  1. Spoel de schelpen enkele keren grondig in koud water.
  2. Blancheer de zeebanaan kort in gezouten, kokend water.
  3. Snijd de venkel fijn en stoof enkele minuten aan in olijfolie. Doe er de schelpen, de room en de pastis bij en bak tot de schelpen opengaan.
  4. Kruid bij met peper en zout en dien op met de zeebanaan.
  5. Je kunt er eventueel spaghetti bij serveren

Bron: https://www.smulweb.nl/recepten/1458713/Vongole-a-la-champs-elysees 

 

Benodigdheden

  • 170 g sushirijst 

  • 200 g gerookte zalm blokjes

  • ½ rode peper

  • 1,5 el Kikkoman sojasaus

  • 1 el sesamolie

  • paar geschrapte wortels

  • 1/2 komkommer

  • 75 gram Sojabonen 

  • 2 bosuien

  • 1 avocado (eetrijp)

  • witte sesamzaadjes

  • 20 gram zeebanaan

  • 20 gram wakame

Bereiding

  1. Kook de rijst in 10 minuten. Haal de deksel niet van de pan, laat de gekookte rijst na het koken nog minstens 15 minuten staan in de pan.

  2. Snijd het steeltje van de halve rode peper, verwijder de zaadjes en snijd fijn. Meng de zalmblokjes in een kom met de rode peper, sojasaus en olie. Zet tot gebruik in de koelkast.

  3. Schaaf of snijd de komkommer en geschrapte wortel in lange linten of dunne plakjes. Snijd de bosuien in schuine ringetjes. Snijd de avocado overlangs doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en snijd de avocado in plakjes.

  4. Snijd de wakame in hele kleine stukjes

  5. Verdeel de rijst over 2 kommen. Verdeel de zalmblokjes, sojabonen, komkommer, wortel, bosui en avocado erover. Bestrooi de zalm en de groente met de sesamzaadjes.

  6. Verdeel de gesneden wakeme over de groente en leg voor de finishing touch er ongeveer 10 zeebananen per kom op.

Bron: https://www.jufsas.com/post/pokebowl 

Over Waddenwier

ZeewiervanTexel.nl verkoopt hoogwaardige gedroogde zeewierproducten. Onze producten zijn ontwikkeld en geproduceerd op Texel en zijn gecertificeerd met het Waddengoud keurmerk, het BIO keurmerk en het Global Gap keurmerk.